X

Telefon:

Fax:

Radno vreme:

Dinarski tekući račun:

 

Instrukcije za devizno plaćanje:E-mail:

013 2351 292

013 2366 582

08:00 - 19:00, ponedeljak - petak

105-2989972-91 AIK Bank

205-173824-88 NLB Komercijalna

Za NLB Komercijalnu banku

Za OTP banku

Kontakt

Opis poslova koje radi stomatolog - bitni elementi

Osnovni zadatak doktora stomatologije - stomatologa je da leči sva oboljenja zuba, desni i vilica i ostalih tkiva usne duplje, a i njene okoline. Uz to, on se bavi i odstranjivanjem anomalija zuba, a i anomalijama njihovog položaja. Razume se da se bavi i nadoknadom izgubljenih zuba i poboljšanjem estetike ove regije i čitavog lica.

Jedan od najvažnijih zadataka stomatologa je i rad na preventivi odnosno sprečavanju nastanka oboljenja zuba, vilica i lica. Ne treba izgubiti iz vida da oboljenja zuba i desni mogu da budu i uzrok različitih oboljenja udaljenih organa, kao što su: srce, krvni sudovi, zglobovi, bubrezi i mnoga druga.

Da bi uspeli da ostvare ovako kompleksne zadatke stomatolozi su za to obučeni tokom petogodišnjih ili šestogodišnjih studija stomatologije. Završetkom tih studija stomatolog je osposobljen za profil Stomatologa opšte prakse. Međutim, u stomatologiji postoji više specijalnosti. Takve su: Dečja i preventivna stomatologija, Ortopedija vilica odnosno Ortodoncija, Stomatološka protetika, Bolesti zuba i endodoncija, Oralna hirurgija, Maksilofacijalna hirurgija, Parodontologija i oralna medicina. U novije vreme postoje još neke specijalizacije, kao što je Implantologija i druge.

Po dolasku pacijenta u stomatološku ordinaciju, pre svega, potrebno je da se postavi dijagnoza oboljenja zbog koga se on obratio stomatologu. To se postiže uzimanjem niza podataka o bolesti i zdravstvenom stanju pacijenta, a zatim kliničkim pregledom. Po potrebi se može napraviti i rentgentski snimak i primeniti neki drugi komplikovaniji dijagnostički postupci. Zatim se pravi plan lečenja i, po dobijanju saglasnosti od pacijenta, započinje se lečenje.

Za uspešan rad stomatologa veoma je važno i dobro isplanirano radno mesto, odgovarajuće prostorije i svakako savremena i dobra oprema (aparati, instrumenti) i kvalitetni materijali. Stomatolog može da radi u privatnoj praksi ili u domovima zdravlja, ali i u bolnicama i klinikama.

Ne treba izgubiti iz vida da doktor stomatologije često radi sa osobama koje imaju bolove, krvarenje ili neki drugi hitan problem. Zato je u njegovom radu vrlo bitno saosećanje sa pacijentom, razumevanje njegovih problema i stručnost, kako bi se problem rešio na najbolji način. Zato je potrebna i dobra komunikativnost sa pacijentom.

Posao stomatologa je veoma human, ali i naporan, pa traži emocionalnu stabilnost i dobru telesnu kondiciju. Stomatolog je u svom radu izložen mogućnosti da se inficira od pacijenta različitim bolestima. Isto tako stomatolog može da pacijentu prenese neko oboljenje. Zato su pri radu neophodne zaštitne mere, maske, rukavice i drugo, kao i primena svih potrebnih mera dezinfekcije i sterilizacije.

Po pravilu, stomatolog ne radi sam! U praksi postoji stomatološki tim koga čine: stomatolog, stomatološka sestra (asistentkinja) i zubni tehničar. Konačan uspeh lečenja zavisi i od uspešne saradnje svih članova ovog tima.

Ne treba izgubiti iz vida da se stomatologija neprekidno i brzo razvija. Zato je neophodno, a i zakonom je predviđeno, stalno profesionalno usavršavanje kako stomatologa, tako i članova njegovog tima.

Ako smo te zainteresovali stojimo ti na raspolaganju za konsultacije koje možeš zakazati putem ove stranice. Konsultacije su tu da ti pomognu u odabiru tvoje buduće profesije.