header spearator

Definicija vrhunskog studenta


Definicija vrhunskog studenta

Svedoci smo činjenice da živimo u vremenu koje je prave vrednosti bacilo u zapećak, a oslobodilo mesto nekim drugim nakaradnim pojavama da dođu do izražaja. Postala je prava retkost sresti čoveka koji će svojim rečima ili delima probuditi osećaj konstruktivne inspiracije u drugome. Zbog činjenice da su momenti istinskog divljenja drugima, koji to zaista zaslužuju, sve ređi, kada dođe do istog, oduševljenje koje čovek oseti u sebi bude još veće.

Jedna od osoba koja se posebno ističe među mladim ljudima današnjice svakako je Milana Čabrilo, student generacije stomatološkog fakulteta u Pančevu, generacija 2013/2014.

Milana je postala student našeg fakulteta u julu 2013. godine. Ova činjenica, sama po sebi, nije preterano posebna. Međutim, ono što je interesantno je to da je Milana iste te godine upisala i jedan drugi stomatološki fakultet i paralelno završila prve godine studija na oba fakulteta. U oktobru naredne godine, odlučila se da zadrži indeks samo našeg fakulteta. Pre manje od mesec dana je uspešno odbranila završni rad i diplomirala na programu akademskih integrisanih studija stomatologije sa prosekom od 9,9.

Ovo je samo mali deo Milanine priče koja će mnoge ostaviti bez reči.

Intervju koji je Milana Čabrilo dala za novine Start 013, a koji možete u celosti pročitati na ovom linku, prenosimo u nastavku teksta:
 Osnovnu i  Srednju zubotehničku školu završila je u Beogradu, sa svim peticama iz svih predmeta. Bez izuzetka. A kada je stigla na raskrsnicu životnih puteva, nije dugo stajala na njoj. Beli mantil je beli mantil, bez obzira da ima „krovova pozadi krova svakog“ i da li se uvek „rumeno nastavlja na rumeno“. Prelazi Dunav, tamo gde se on „uliva u Tamiš“, i eto je u Pančevu, na prestižnom Stomatološkom fakultetu. Prolazi prva godina, druga, treća, četvrta, peta i… Milana Čabrilo (24), Hercegovka iz Beograda, sprema diplomski rad. Tema: Analiza razvijenosti vilice po Švarcu. Mentorka: prof. dr Jasmina Milić. Termin: septembar. A, onda? Onda, šest meseci stažiranja u nekoj od stomatoloških ustanova, pa državni ispit, pa… –Specijalizacija ortodoncije i samostalni rad, ali svakako želim da ostanem da radim u svojoj zemlji, to je ono što sigurno znam – kaže Milana.

Za pet godina studiranja Milana je ostvarila impresivan prosek od čak 9,9! Samo tri profesora smatrala su da njeni odgovori nisu vredniji od devetke! –Nisam, valjda, ja među njima, znatiželjno, pomalo i zabrinuto, rekli bismo, priupita  dekan prof. dr Jovo Kolar, u čijoj smo kancelariji razgovarali (hvala mu na uvažavanju i ispoljenoj ljubaznosti!) sa budućim (diplomiraće u septembru), i zvanično najboljim studentom (u ovom slučaju – studentkinjom, da se ne zamerimo borcima i borkinjama za rodnu ravnopravnost) generacije Stomatološkog fakulteta u Pančevu. -Ne, ne, niste – sa neobično simpatičnim osmehom, koji gotovo da i nije skidala s lica za sve vreme razgovora, odgovori, uverili smo se u to vrlo brzo, naša elokventna i izuzetno komunikativna i šarmantna sagovornica.

Milana Čabrilo je ćerka jedinica roditelja koji sa medicinom nemaju nikakve veze. Ali imaju sa naukom. Onom vezanom za poljoprivredu. Ipak, iver…   

–Da biste se uspešno bavili nekim poslom, morate, najpre, taj posao voleti, a da biste bili napredovali u tom poslu, morate i mnogo raditi na vlastitom usavršavanju, jer nauka ne trpi nikakve zastoje – napominje najbolja studentkinja Stomatološkog fakulteta, dodajući da za svoj uspeh posebnu zahvalnost duguje svojim profesorima.

VRHUNSKI, I PROFESORI I…

– Čast mi je bilo učiti od takvih ljudi koji su, uvažavajući nas u svakom trenutku,  svoje izuzetno poznavanje struke na najefikasniji način prenosili na nas, podstičući u nama onu pozitivnu energiju koja te prosto tera da ideš sve dalje i dalje i želiš sve više i više, što pre žureći ka cilju. Tome treba pridodati i vrhunsku opremljenost kabineta, organizaciju posla koja sve raspoložive kapacitete koristi na optimalan način, ali i uspešnu saradnju sa pančevačkom Opštom bolnicom, kao pouzdanom i kreativnom nastavnom bazom – kaže naša više nego simpatična sagovornica.

Kada govori o potencijalnim preprekama na putu kojim ide, Milana kaže da za nju nema nepremostivih prepreka. 

– Kada sam se opredeljivala za ovaj posao, i za beli mantil koji ću  nositi posle polaganja Hipokratove zakletve, vodila me je ideja nesebične pomoći ljudima i osećaj zadovoljstva kad je pacijent zadovoljan, a kada su u pitanju eventualne prepreke, oni koji me poznaju znaju da sam ja borac koji će uvek naći onaj ugao iz koga se problem može rešiti, na ovaj ili onaj način, ali rešiti, pozitivno svakako.

Pitamo Milanu da li je nekada propustila neko predavanje?

-To vam je pitanje suvišno – spremno, i sa već uobičajeno sugestivnim osmehom, odgovara. Za ovih pet godina nisam propustila nijedno predavanje, na svakom sam pažljivo hvatala beleške, praktično učila sam na predavanjima, ne samo slušala, pažljivo iščitavala sve knjige za svaki ispit, od kojih nijedna nije imala manje od 300 stranica, a pred ispit sam i po deset dana znala biti „skinuta“ sa svih veza sa spoljnim svetom  – objašnjava, uskoro i zvanično, najbolja studentkinja, kako to i postati, dodajući da je najponosnija na desetke iz Anatomije i Maksilofacijalne hirurgije, a što se profesora tiče, svi su joj podjednako dragi, pa i oni kod kojih je zaradila tri devetke, pored svih ostalih desetki, njih pedesetak.

NAJBOLjA I U…

Sem što će uskoro i zvanično biti proglašena za najbolju studentkinju generacije, Milana je već bila najbolja i još u nečemu. Sa svega 13 godina bila je najmlađi nosilac crnog pojasa, a onda  i  trostruki prvak tadašnje Državne zajednice Srbija i Crna Gora u karateu.

Sem što je reprezentativka Srbije u karateu, Milana trenira i aikido, gde je stigla do braon pojasa. Već četiri godine aktivno se bavi i plivanjem, ali ni tu nije kraj. Milana voli i folklor, i kao članica „Perle“ (nekadašnjeg „Abraševića“) učestvovala ja na brojnim smotrama narodnih igara, a uz to i obišla mnoge gradove širom sveta.

Ako ste mislili da je tu kraj Milaninih aktivnosti, opet ste se prevarili. Kad je Milana u pitanju kraj se, ne samo  nikad ne zna, nego ni nazire. Pored pet uspešnih godina studiranja na Stomatološkom fakultetu, pored bavljenja karateom, aikidom, folklorom… Milana je uspela da do perfekcije nauči da govori engleski, ruski i španski jezik, pa tako ima zvanične sertifikate –C1 CAE (Cambridge English: Advanced) sertifikat za engleski jezik, C1 sertifikat instituta „Puškin“ za ruski jezik i B1 nivo iz španskog jezika koji će uskoro prerasti na C nivo i zvaničan sertifikat. Trenutno uči i četvrti – nemački.

Kako sve to postiže?

– Otac mi je, još kao maloj devojčici, često govorio: „Kćeri, moja, dan je dug, traje cela 24 časa, imaj to u vidu“ – kaže.

Šta reći? Ne znamo šta kažete vi, dragi čitaoci, ali mi ostajemo bez reči!

Inače, Milana nema svoju fejsbuk stranicu, nema ni instagram profil, jednostavno umesto preko društvenih mreža, sa svojim prijateljima druži se neposredno, u ambijentu gde može da čuje šta oni kažu, ali  da čuje i sebe. – Ne idem na splavove i na mesta gde od preglasne muzike ne mogu da čujem sebe i svoje sopstvene misli – kaže.

Šta Milana, student generacije Stomatološkog fakulteta u Pančevu,  preporučuje budućim studentima ovog fakulteta, ali i svim mladim ljudima koji nameravaju da krenu putevima spoznaje sveta oko sebe u bilo kom njegovom formatu?

-Da znaju šta hoće, da to što hoće i vole, da umeju da prepoznaju prave od onih drugih vrednosti, da budu istrajni i da znaju da je sve u njihovim rukama i njihovoj glavi i da sve može kad se hoće i ima jasan cilj pred sobom. Nema univerzalnog recepta za uspeh, ali u svakom od njih učenje, i to učenje u pravom smislu te reči, njihov je neizostavni sastojak  – jasna je, kao i u svemu, Milana Čabrilo, koja će u septembru, i zvanično, postati najbolji student Stomatološkog fakulteta, generacija 2013. godina.

footer spearator